Friday, 15 March 2013

Mengkaji bukan Mengeji


Assalamualaikum...
mengkaji bukan mengeji...
merupakan title untuk Q...
sape duk bace ttg post kt fb skrg mengenai gmbr baby di bawah ini

bayi


ble post ni dipampang di wall fb dan deskripsi ayt tersngt menarik yg direka org-org yg tdak bertnggungjwb ni..lalu laju saje si pengomen yg mengeji staff yg terlibat...mengatakan nurse makan gaji bute je...dan seumpamanye...w/p sy blm berkhidmat menjadi jururawat dan bakal menjdi jururawat...sedgkn tempoh kami practcal di wad-wad di pust penempatan kanak-kanak..bertapa staff begitu menjaga kanak-kanak terutama baby...kadang-kadang org mudah mengeji berbndg mengkaji ape sbb berlaku sesuatu perkara..

siape kate nurse tdak menyayangi pesakit mereka?setiap kali masuk bekerja...melihat pesakit yg terlantar..kami doakan supaya memberi mereka kesihatan yg baik..supaya mereka dpt menjalani diaktiviti dirumah seperti sediakala...

jangan kte terpedaya dgn gambar dan petikan ayat tanpa usul periksa..
sekali terpapar..ayt mengeji yg tersngt indah bnyk melukakn ramai pihak...
kalau anda ditempat yg same...org menginjak karier anda..apekah perasaan anda sndri?oleh itu lebey baik mengkaji dr mengeji...fikir-fikirkan kerana...kte hdup harus bermuafakat..jgn hdup dgn kejian kerana kejian tdak membaikkn sesuatu perkara malah bermusuhan...
peaacee yo!

7 comments:

Ika Ika Faid said...

hai..baru2 ni sy ada baca dlm satu blog berkenaan kes baby ni.sy juga mcm awk bakal berkhidmat sebagai jururawat tak lama lagi.so,rasa kecewa bila ada yg 100% menyalahkan nurse sedangkan hal mcm ni kita pun tak nak ia berlaku.sy pun ade post gambar ni kat fb.memang ramai nak tahu hal sebenar.just sy tukar mind set mereka supaya mereka tidak berterusan marah pada nurse ni.sama2 doa kan baby ni selamat ok. =)

aynora nur said...

dah baca dah tentang baby ni, tak psl2 kata kena dera...cian dia. cute..

shuhaida saad said...

kesian baby ni. sekarang ramai sangat pihak yang tak bertangjawab nak jatuhkan pihak yang lain. haishhh.. makin tak tenteram Malaysia ni.

Mia Liana said...

kesian..... semoga baby ni selamat dan sihat hendaknya..

Mia Liana said...

salam dear...

entri ini telah di review di mialiana.com

http://www.mialiana.com/2013/04/review-8-mengkaji-bukan-mengeji.html

Azuria Abdullah said...

tu la kadang2 benda x sahih ni mudah je tersebar..utk awk,semoga menjadi jururawat yang dedikasi pada kerjanya nanti..insyaAllah

siti naquiah said...

bnde-bnde cm ni ade yg baik ade gak yg buruknye...
but setiap kate yg keluar dr mulut harus djge..
ia cermin keperebadian kte..
thanks azuria....hope sy jd nurse yg baik n berjaya...

Copyright All Rights Reserved chokollislover.blogspot.com/