Sunday, 15 September 2013

coretan..bahagia...derita...cerita cinta..


Hai2...Im back....
siyesly ak rndu gle kt blog ak ni...sory kwn2 blogger...mmg bz gle setelah bekerje..blik kje je ak tdo pastu mkn pastu tdo...cm takde life dh ak ni..but itula kenyataan...tp ak taknk bnde tu trus jd bgtu...n then ak dh jumpe blog ak blik...nk tau ak hmpir trlupe aknye mail blog...huh...finally ak ingt balik...hahaha...ok conferm2 ak bnyk cte tertunggak yg dh lame tak kongsi dgn dunia blogger..hmmm...bnyk bnde happy,stress,sedih..sume adela..cume tak ksmpaian den nk cto je ha...sry kwn2 klau yg invite giveaway tu...den takde mase..

Firstly.....ak nk cte...insan yg pnah hdir dlm hdup ak dlu...skrg ni p smbung bljar..now ape yg die impikn tu smbung deg dh tercapai...tahniah tuk die...hubungan ktorg skrg kwn2 gitu je..but...oh taktaula nk kate ape setrusnye...hahah...biar Allah je yg tntukn...selepas die pergi...ak bertemu sorg kwn...baik orgnye...bermula perkenalan mase iftar berbuka dgn kwn baik ak...die bwk kwn2nye n sorg abg sedara...pada mulenye ku ingt bnr2 itu abg sdranye...setelah ku knali die berkwn dgn ak atas satu sbb tuk jd partnership dlm satu perniagaan...now...tak taula klau die nk trus berkwn atau tdak..itu terpulang pd dri masing2...
pastu mak ak beritahu nk mntak ak transfer blik ke kg ak..sesungguhnye itu mustahil sbb polisi skrg 3 tahun kne bkerja dhlu bru bley transfer...so....nmpknye ak kne duk bndar...huahuahua...takyh nk bndr sngtla quiah oi..huhuhu..
n satu lg ak mkin stress kje plak lately...taktaula sbb ape...tp..itula dugaan...cbrn tuk org bkrja..

Monday, 20 May 2013

Harapan tinggal harapan...



Add caption
apa yang ada dlm fikiran anda sepanjang melihat gambar-gambar perkahwinan?tak kira artis atau rakan-rakan anda?pasti kte pn akn terpikir ble majlis rasmi untuk kte pula ye?

namun....ade bg sesetengah insan yg bakal mengecapi hari bahagia..akhirnya hari bahgia berubah menjadi majlis kenduri arwah dan ade juge saat akhir majlis tidak dapat dilangsungkan ats sebab-sebab tertentu...

bahgia berubah derita..gembira bertukar sengsara...setiap dugaan yg Allah berikan pasti ade hikmah...sesungguhnya ak faham perasaan insan yg bakal ke jinjang pelamin namun hasrat terhenti...ak pn tak pasti apekah kesilapan yg masing-masing telah mereka lakukan sehingga majlis untuk mendirikan masjid terbengkalai di tengah jalan....Luluhnye ati seorg wanita yg mengharapkan si jejaka menjadi suri...sedgkan bile cinta tdak diterima atau dibalas pn bertapa robeknye hati seseorg itu..

ble perkara ini terjadi dlm kalangan org terdekat...ak menjadi trauma....
ak marah pada insan yg bernama lelaki....yg semudah-mudahnye mengatakan cinta dan semudah-mudahnya memutuskan sebuah perhubungan....klau rase tak sudi jgn dekatn diri pada wanita tersebut....klau ak ni jahat dh lame dh...hesh....nasib jela..

ble jd cm nie...comitment ak lebey tertumpu pada kerjaya...malas dh ak nk pkir cri calon ke ape..biarla tak jumpe MR Right pn...jnji ak bahagia sorg2...

yg ak boleh doakan pada org itu...sabarla menempuh dugaan ..Allah tdak menguji hambanye sekiranya die tdak mampu...dekatkn diri dgn Tuhan InsyaAllah Allah sentiase mendengar...


Friday, 3 May 2013

Pengalaman Jdkan Pengajaran


hai2.....
bertemu kita lagi....
wah....
dh cm pengacara kanak-kanak dh....hahaha....
ok2...arini membe Q ajak tdo uma die...n she request me tulis suatu ksah...dr mnggu lepas she request untuk wt ctenye but dnt have time nk wt crte pnjg2 ni....
but ari ni sementara dh mmg takde keje n weekdays ni cuti ak cube lapangkan diri untuk menulis crte die ni....

perkenlan mereka bertemu di sebuah hotel...kebetulan batch kami mengadakan pregraduation di hotel golden of pallace....D bkn nme sbnr semasa itu keseorangan membawa diri...bkn kerana tiada kenalan but her attitude yg suke menyendiri ble bersama dgn gadget ksygnnye iaitu D300i...

kebetulan terdapat function sama berlangsung berdekatan dgn function kami....
D tetap meneruskan agendanye mnjadi photoshootknalan yg dkenli...namun semasa photoshoot berlangsung,die ternmpk si jejaka yg lengkap bersuit hitam dgn kasut mulut crocodile besrta tie merah telah mencuit hati D...terdetik dlam hatinye..."boley tahan mamat ni"  namun D tdak berani untuk menyapa jejaka berkenaan.namun langkah D diperhatikan oleh rakan jejaka tersebut lalu menegurnye...hai...awk sorg je ke jd fotografer?...

sejak sapaan rakan jejaka tie merah....D cube untuk mengenali jejaka si tie merah..dgn berkwn dgn rakan-rakan si tie merah...
akhirnye D berjaya berkenaln dgn si tie merah.nme jejaka tersebut F ..3 hari pre graduation berlangsung dan 3 hari jge D akn terserempak dgn si F coz si F mempunyai function di kwsn berkenaan...sesungguhnya D sudh mule menyenangi dgn khdiran si F...

perkenalan mereka tidak berakhir di Hotel tersebut...
mereka masih berhubung sesame mereka melalu SMS...
org kate,pandangan pertama itulah membuatkan org bley jatuh hati...
D menympaikn hasrat hatinye...namun niat hatinye dismbut baik w/p tiade deal yg dlkukn antara mereka...namun F bnyk membuatkn D menaruh harapan pada F...namun sebaliknya dilakukn oleh F die hnye mampu berkata-kata namun tdak mampu untuk mengotakan ape yg dikata...setelah hampir setaun perkenalan...F akhirnye menyatakan die tdak berminat untuk meneruskan perkenalan antara mereka...
bertapa hancur dan luluh perasaan D hanye Tuhan saje yg tau n bersaksikan kwn-kwn rapatnye....sesungguhnye D sngt mengharapkn F...

ape yg mampu D lakukan hanya menerima takdir....namun 2 mnggudie bermurung tdak makan danmendiamkan diri...ak sbgai kwn memberi kate-kate  smngt untukteruskan dn tngglkn segala kenangan tersebut...mudah untuk berkata namun apa yg menimpa diri bknmudh untuk dilupakan kerana diri kte bknla memori yg mdah untuk tkan butang delete dan terus hlg dlm memori tersebut...

cerita D sdikit sbnyk membri pengajaran untuk diri ak...jgn terlalu mengharap pada insan yg kte knali...n ak pn pernah terkecewa so sngt2 terlalu berhati-hati untuk mengenali lelaki...ak lebey suke ble Allah yg mengatur perihal tersebut berbanding bermain cinta...

itu pandangan Q mengenai ksah cinta...
mesti rakan-rakan blogger juga ada yg senasib atau ade crte tersndiri...
so jgn mudah dgn....sweet word...coz I'm NOT easily MELT!
Peaaccceeee Yo!

ok2...selit kt sini  skit...^_^
Q dpt Paed Dprtment...comel kn.?hehehe...
I LIKE sngt...
Alhadullilah...doa den termakbul...
semoga mnjd pnjwt awam n Nurse berjaya...

Tuesday, 30 April 2013

ORIENTASIKU


22 tahun 3 hari itula usia ak skrg....
tp tah cm 22 tah tdak...still kanak-kanak ribena ak rse..
thanks pada sesape yg wish kt ak...eceh cm ramai je yg wish padahal bley kre dgn jari..hahaha...
kwn-kwn lame yg still ingt brthday ak..
sahabat-sahabat tercinta from melaka...thanks very much for nuddy,mekwa,n ainur...miss u all alot...
tarikh brthday ak bley jd tarikh keramat untuk ak sbb...22 thun 1 hari ak menerima pelantikan sebagai Jururawat di HKL...oooo....KEY EEEEL!

sory coz dh lame gle tak update entry yg menarik n tak join segmen ngiveaway yg dijemput oleh rakan-rakan blogger thanks alot sbb sudi ajak join...but kekangan mase sblm pendaftarn n kesibukan spnjg cuti aritu mmg tak dpt nk update entry yg menarik...
ini pn ade mase sbb esokkkkkkkkkkkkkk.....CUTI!!!!!hahahahaha.....
setakat sehari je cuti...tp membawa makne oi.....bahgia rsenye...hahahah....

mesti korg tertanye....mane ekau duduk kek bndo bsau nyo ha tu?cukup ko blnjo tu?
hahaha....ok tpu je takdo pun nk tnye ak bnde cm tu....pling koman org tnye apo ko buek kt KL tu..hahahaha....
dulu mse zman mude-mude....nk sngt duk KL ha.....skrg hamik duk ko kt KL!...
ble dh tue2 ni...bnde pling tak suke tgk jam2 nila....serabut otak ak tgk kete bnyk kuhulu kehilir...
cm mano den nk duduk 3 thun kek sini nyo ha....

okla spnjg 2 hari orientasi ni...
cm2 org bg nshat spaya jge diri n keselamatn coz duduk kt bndr besr ni...
plus ade yg bg nsht ttg cri clon suami...
wah advance trus....padahal ak tak pkir nk kwin lg...
katenye carila calon suami yg bley sara hdup kte jgn die plak tmbh beban kte nk bayar htang piutang die..cm tula gamaknye...n jgn sesekali mudh2 wt loan tuk die nnti klas kte yg tnggung htang die...
takutkn?rsaukn?klau2 terjumpe or terdpt org2 cm ni...
kte mne nk tau skrg....mase brcnta ayt bukn main manis....semua snggup bagai.....nnti dh kawin jd gtu plak....
itula khdupn....so ak pn knela cri yg boley tnggung khdupn ak ni...n same2 cri makan jgn duk hngt ak keje die dok koje plak...ade bg makan selipar saiz 9 nnti..hahahah...
ok bnde ni mmg kaum hawa kne take note sbb mcm2 bley jd...

ok bnde yg dtnggu2kn selepas pndftaran adela penempatan...smmgnye pd mulenye bley request but tbe-tbe ptg td tak bley request...Alhamdullilah takla aknye rsau tahap wt ak tak tentu arah sbb bnde org suruh wt plihan mmg payah...sbb ak jnis redha klau org bg je...tp ak still rsau coz anywhere je diorg bley ltak kt special area or mne2 pnmptn yg sewaktu dgnnye..so kte tnggu jela dmanekah bakal ak ditempatkan....

okla bersmbung dilembaran baru dgn cerita baru...
tngkat prestasi,krgkan kontroversi...eceh poyo jap...huuhuhu
PEaccceee YO!

Wednesday, 24 April 2013

Insan gigih untuk menempuh kerjayanye


kalau ikutkan awk tak layak masuk bidang ni..tp sbb ayah awk sy usahakan untuk awk masuk bidang ni...
ak ingt sampai skrg,ayat encik tu pada ak...
sampai sekarang...
3 tahun..dan ak akn mulakan kerjaya ak..ak tetap terpikir adekah ak layak..
dan...ak ingin mulakan kerjaya dgn kudrat ak sendiri...bukan dgn bantuan...tolong jgn paksa ati ak lg...cukup ak rebah dan slahkan takdir...
sekarang ak bangkit dan bangkit redha segala yg berlaku..bahawa takdir ini untuk ak..
ak taknk ayt yg same diulang oleh org lain.ak tak perlukan bantuan..jika itu rezeki ak,ak terima..jika tidak ak tahu Allah tahu bnde terbaik untuk umatnye..
biar org pandag rendah pada ak,tp jgn kaitkan parents ak..


Saturday, 6 April 2013

FIRST GIVEAWAY BY MIZ RIZHANI


balik dari kedai makan emak Q td...terus ngadap laptop...
malam-malam baru nk makan...bukan tak makan td,tp untuk second round wah dh mcm org main footballer pule yerk ade second round...mne ekau tak montel cik Q oit...harharhar(gelak besar untuk diri sndri)..XD
mule-mule bukak fb untuk antar msg kt kwn bahawasanya den dh bank in duit kt die sbb beli tdun Sn sy...wah Sn dh ko...perasaan sngguh...huhuhu...
and bank in kt sorg lg...sebb den beli herbalife...konon-konon nak kurus...eh bukan konon-konon ni mmg kenyataan bahawasanya sy nk kurus!^_^

pastu terpandang post membe die bg tau die p hosptal lawat org then org tu ade mesin infusion pump...nk tau ape infusion pump tu p search sndri...peh kejam gle kn ak...klau nk tau p cari...
then tbe-tbe msin tu berbunyi,ble dh berbunyi mestila ade tak kne kt mesin tu...so die ingt nk betulkn but.......................haaa...pnjg skit butnye...hehehe....
tapi dsbbkn sudh lame tak msuk wad zone...segala ilmu dh lupe ha.....die trus tkan button stop je sbb tu je yg sng...haa....nmpk tak betapa tak eloknye beri kami ni cuti lame sngt...semua bnde dh dlupenye...mcm mano ye ha klau baru masuk gini...mau pengsan den dibuatnye....
tak boley jd harus pikirkn mcm mane nk buat...nnti terjah hosptal la cm ni...hehehe....

lpas bukak fb...
terus bukak blog, itula bnde kedua yg bley den wt mase cuti ni..huhuhu....
bukak shout then nmpk blogger shahirah jemput join GA....nk tau GA apekah...jap ea  nk tepekkan...
ok ni first time join GA sblm ni join segmen je...cube nasib je ni pn...^_^


as usual klau ade segmen or GA ofcrse ade syaratnye...
so boley tkan banner diatas untuk tngk syarat-syaratnye...
pemenang bakal mendapat hadiah misteri...eceh memandai je...hahaha...den pn tak tau hadiah ape
ok...semua yg ade blog bley join segmen ini...

haaaaaaaaa.............
sebelum terlupa....
insan-insan yg bertuah akan ditag disini....


ok..sekian sahaja untuk hari ini...wah dh cm text ucapan..hehhe....
peacee YO!^_^



DIA Ade


penah tak anda rasa seperti gambar dibawah ini?


kalau tak pernah,bagusla sebab anda sentiase merasakan bahawa Dia sentiase dgn anda...credit to you.

but insan seperti ak yg dlunye pernah berasa keseorangan tanpa teman,tambahan duduk berjauhan dgn keluarga dan kadangkala sebulan atau dua bulan baru bertemu keluarga,merupakan dugaan yg plg besar pada diri ak sendiri....
perkara ini terjadi lebey-lebey lagi jika kita mengalami kerunsingan atau tahap kesedihan yg memerlukan teman sepanjang mase...
namun,aku bangkit dari hari demi hari dgn bantuan kawan dan aku mulai sedar bahawasanya Allah sentiase disisi kte...padanya tempat kite mengadu dan sesungguhnya Allah mengetahui setiap niat yg terlintas dlam  hati kita...


تُرْجِي مَن تَشَاء مِنْهُنَّ وَتُؤْوِي إِلَيْكَ مَن تَشَاء وَمَنِ ابْتَغَيْتَ مِمَّنْ عَزَلْتَ فَلَا جُنَاحَ عَلَيْكَ ذَلِكَ أَدْنَى أَن تَقَرَّ أَعْيُنُهُنَّ وَلَا يَحْزَنَّ وَيَرْضَيْنَ بِمَا آتَيْتَهُنَّ كُلُّهُنَّ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا فِي قُلُوبِكُمْ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيماً حَلِيماً
Engkau boleh menangguhkan sesiapa yang engkau kehendaki dari mereka dan engkau boleh mendamping: sesiapa yang engkau kehendaki; dan sesiapa yang engkau hendak mendampinginya kembali dari mereka yang telah engkau jauhi itu maka tidaklah menjadi salah bagimu melakukannya; kebebasan yang diberikan kepadamu itu (bila diketahui oleh mereka) adalah lebih dekat untuk mententeramkan hati mereka, dan menjadikan mereka tidak berdukacita, serta menjadikan mereka pula reda akan apa yang engkau lakukan kepada mereka semuanya. Dan (ingatlah) Allah sedia mengetahui apa yang ada dalam hati kamu; dan Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Penyabar.
(surah Al-Ahzab ayat 51)


هُوَ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلسَّمَـٰوَٲتِ وَٱلۡأَرۡضَ فِى سِتَّةِ أَيَّامٍ۬ ثُمَّ ٱسۡتَوَىٰ عَلَى ٱلۡعَرۡشِ‌ۚ يَعۡلَمُ مَا يَلِجُ فِى ٱلۡأَرۡضِ وَمَا يَخۡرُجُ مِنۡہَا وَمَا يَنزِلُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ وَمَا يَعۡرُجُ فِيہَا‌ۖ وَهُوَ مَعَكُمۡ أَيۡنَ مَا كُنتُمۡ‌ۚ وَٱللَّهُ بِمَا تَعۡمَلُونَ بَصِيرٌ۬
Dialah yang telah menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy; Dia Mengetahui apa yang masuk ke bumi serta apa yang keluar daripadanya dan apa yang diturunkan dari langit serta apa yang naik padanya dan Dia tetap bersama-sama kamu di mana sahaja kamu berada dan Allah Maha Melihat akan apa yang kamu kerjakan.
(Surah Al-Hadid 57: Ayat ke 4)
 


carila kedamaian hati..
zikirullah adelah pengubat segala kesepian..

semoga kte tdak lari dan tergelincir dr garisanNYA...
InsyaAllah....^_^

Friday, 5 April 2013

I Am Single


why I am single?
ramai tak caye ble org kate den single...
dan ade plak yg pandai-pandai bg spekulasi sndri why I'm single...
tp den sndri tak tau nk bg jwpn ape...

mgkin....



Being single is a choice, 
some say it's to avoid heartbreaks
but some choose to be single because they're
still in love with someone else.

no komen....
atau aku sndri duk tnggu seseorang yg tak pasti...

disini ade single quotes yg ak sndri suke why im still single now...^_^





ok ni lain sikit...tak tau ble nk tekan enter ni to allow it enter into my  life..^_^


yes ni ak sokong sngt...mencari kedamaian untuk diri sndri..^_^


ok ni lari topik skit....tp tahla tak tau ye ke tak...hahaha...hanye diri sndri mampu memahami..

ble usia dh cecah 22 tahun tp masih sngle..semua duk pelik...nk pelik ape...masenye tak tiba lg..or rasenye nk single smpai agk-agk dh jumpe terus bwk jumpe mak ayah aje..tu lg sng..
tp ble cte pasal mak ayah ni...itu yg rsau ni..terutama org cm ak ni...sbb ak jnis suke dngo cakap mak ayh..
sush nk menolak klau dh mak ayah suh...cntohnye hal kerjaya pn den ikut ajo ikut mak ayah den..tp tentula hati yg merana...tp setiap kebaikan ade hikamahnye...
aku pn takpasti samde perihal jodoh ni pn akn mereka tentukan...
ini jela jawapan yg best den boley bg why I am sngle right now..^_^



ok..dua hari lepas ak termimpi seorang insan ni...org ni duk jauh...tak taula org yg dlu kte pernah suke tbe-tbe duk muncul dalam mimpi ni...tak taula ape penyebabnye...sle pergi jauh-jauh dalam hidupku coz I dnt want a know about u again...mcm mane hang duk golek-golek kn gift yg dh den beri kt hang..mcm tula hati ak golek-golek sakit..huh...T_T

ok td terstalk twitter die...he happy with his <3
tumpang gembira...

ok-ok..takmo ingt-ingt....
peaceee yo!
sngle is smple..huahuaha..^_^

Segmen Bloglist March 2013.


sudah lame tak bersegmen....
so hari ini ade org ajak join contest segmen...kebetulan mmg takde keje sngt so...hlgkan bosan dgn join segmen ni..
as usual klau ade mane-mane contest mestila ade syarat-syaratnye...
salah satunye....tepekkn banner segmen disini...^_^



so dgn berbersar hati sy ingin tag member blogger yg lain....insan-insan yg terpilih.....jeng-jeng....


ok anda sngt bertuah...heeee...sbb ditag disini...^_^
ok meh kwn-kwn join segmen ini..segmen akan tamat pada 7Apr2013...
selamat bersegmen....
peaaceee yo!^_^

Monday, 1 April 2013

1st April


Mulakan pagi hari anda dgn senyuman....^_^
adakah anda lakukan?tepuk dada tanya hati...hehehe....
we open our day on monday begin with 1st month of april n say gudbye to yesterday 31st march
with a new hope,new painting of life to make our day beautiful n happy everlasting...wah gitu....nmpk tak metafora yg terlebey...harharhar.....

tak tau ape penyebab yg semngat maybe smlm duk terbaca status di fb mgkin we will gate a letter yg bertajuk di hadapn  URUSAN SERI PADUKA BAGINDA....
oh its not BR1M anymore..but its my job letter that I'm waiting abou 3 months ago...ha amik ko lama kn nk tnggu...but nk wt guane..dh koje under kerajaan beginila gamaknye....hehehehe....
terus bersemangat takut-takut pg-pg yg indah ak bakal dptr offer letter tu...bkn excited ape...excited nk tau tmpt keje yg bakal den lapor diri...adekah den dpt kt nogori den ajo?atau jauh keseberang tau dekat2 semenanjun ni aje...hehehe....

BTW dh tnggu smpai tgh ari tak nmpk pn bayang posmen lalu pn dpn uma ari ni...so gamaknye mmg tdakla ade....hehehe....waiting of  offer letter in this week wether the rumor is true or not...hehehe....
ok...
the end of my entry in 1st Apr with caucincau....
peacceee yO!^_^

Sunday, 31 March 2013

Kewangan....


bile dh tak de kje nk buat mule la tgn nk menulis je...so tbe-tbe terpikirkan sesuatu...
so inila terjadinye....kewangan mase depan..harhar....


inilah antara kewangan yg dibuat....


nmpk....keje idokla lg tp dh berangan klau dh dpt duit gji...
but duit gaji bkn untuk wt berombe sane sni...smua nk kne smpn...nk kne bayor itu ini...tah bape je le yg dapat den mnympnnye...

den takot tak dpt nk menympnnye...den ni antu shoppin moppin gak..kang nmpk beg cntik ate den tak keruannle gamaknye...haish...mntak-mntak dbuangle tabiatnye tu...ate guanela laki nk dokat gini..huhuhu semua takut klau pkir...abes duit ak terbang kt die...hahaha....slap-slap ak jd ank dara tuela gamaknye...

ade tak org dh pkir ttg kewangannye dlu?ke ak je yg terlalu pkr sngt nk duk nympn duit ni?hahaha...btw...
den mmg suke pkir mase dpn...

tula klau dlu blajo bagus-bagus kn takyoh nk takut usia gini dh pkir nak byar itu ini...
takpela...rezekiku telah ditetapkan...sentiase bersyukur....^_^
Alhamdullilah....

Mencari calon suami


hari ni Q wt entry cari calon suami...
dlu hok laki yg penah nk duk knal Q smua duk tnye ape ciri lelaki yg Q suke...
kecik-kecik dh suh den pikirkan bnde ni...haih...cer tnye soaln matematik mase tu kn sng nk jwb...hahhaa
ni tnye soalan huh klah nk cri calon suami...hehehe...
btw...rasenye Q dh ade jwpnnye skrg kot...
klau dulu-dulu tak de jwpn sngt coz zaman kanak-kanak...hehehe
Q wt entry ni bkn bermaksud Q dh nk kawin...cume terpikir kt kepala ni...heee...^_^

ciri-ciri calon suami yg lah:den cari ade
pastilah dr segi ilmu agamenye...supaya boleh duk bimbing den klau den ni jahil...
pastu bertanggungjawab....bley bg nafkah yg halal untuk anak-anak dan isteri...
pastu...den cari yg sedap-sedap mate memandang...muke manis tu kre ckup dh...dr nk cari yg kulit putih melepak tu...heee...ape-ape pn...yg utama ade ilmu agame...yg lain-lain tu sampingan.coz org yg ade ilmu agame Q pasti die bley pkir dgn lebey baik dan mampu mencari jalan coz die tau Allah sentse bersama hamba-hambanye...^_^

dibawah ni ade Q tujukan untuk sang arjuna untuk memilih calon isterinya...berpandukan hadis...
semoga menjadi panduan...^_^
klau lelaki mencari calon isteri 4 krtiteria ini yg perlu dicari mengikut hadis yg diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a ia berkata:Rasulluah bersabda:
“Wanita dinikahi karena empat perkara; karena hartanya, karena kedudukannya/ keturunannya, karena kecantikannya dan keranan agamanya. Maka, pilihlah yang baik agamanya niscaya engkau beruntung.” (Diriwayatkan oleh al-Bukhari (3/242), Muslim (2/1086), Abu Dawud (2047), an—Nasaa’i (6/68) dan Ibnu Majah (1858))

kt bawah ni ade Q selitkan lagu dr PRamlee bertajuk kisah rumah tangga:


Oh dengarlah tuan-tuan
Sebuah kisah suami isteri
Kadangkala terdapat
Si isteri memerintah suami
Oh disuruh duduk-duduk
Dijerit-jerit dibentak-bentak
Suaminya dulu hensem
Rambut panjang dah jadi botak
Oh la la
Kalau memilih isteri alah abang
Biar betul-betul
Jangan tersalah pilih alah abang
Kena queen control
Oh la la la la la la la la
La la la la la la la
Kisah rumahlah tangga
Ada-ada saja
Oh kadang pula terdapat
Suami jahat isteri budiman
Isterinya cukup sabar
Perangai suami ya Allah macam setan
Kalau di belakang isteri
Hai joli sana joli sini
Kalau di depan isteri
Amboi pijak semut pun tak mati

bnyk maknekn?so.....sudah pkir-pkirkn...

ok selamat bercuti di hujung mnggu....
peaacceee yO!^_^

Thursday, 28 March 2013

Memuaskan Hati Orang


susahkan nak puaskan hati semua org?????????????????

hati Q tak de rase ape..kosong dan kosong...okla bleyla nk nyanyi lagu najwa latif ni...
org kate muke Q manis dgn senyuman..but org tak pnah nmpk dsblik snyuman tu...Q ske sorokkn segale-galenye dsblik senyuman...sesungguhnya ak senyum untuk melihat org lain mengukir senyuman juge...

bile hati gundah gulana ni...insan yg pling Q harapkn ade n faham skrg adelah kwn-kwn Q...
nad.ainur n wawa...sepatutnye org yg memahami adelah ahli keluarga sndri but...smpai skrg tak de sape pn yg memahami pn...nk gelak-gelak sampai tak ingt dunia dgn korg...manela dpt kwn yg baik cm korg ni lg agknye....tah nnti ak keje,stress tak tau nk kngsi kt sape...kt bf?oh mmg tdak....skrg ni Q dh mls pkir pasal bf or teman lelaki or  berkaitan slnjutnye...sbb tersngt malas nk pkir sbb nnti hati pn skit,mkn ati pastu nk jge ati...Q selesa berseorgn...klau nk berkwn,just berkwn Q tak akn beri harapan ape-ape n jgn mengharapkan ape-ape..

okla Q rase sngt tak de mood gle-gle nk bg entry yg best..tp yg pasti Q tak ley nk puaskan hati semua org...
n ati Q pn perlu djge...sekian...peaacee..

Monday, 25 March 2013

Sambung Berangan


Assalamualaikum......

knpe ak berangan-angan bnyk sngt arini nie?td cte pasal bunge pastu tbe-tbe berangan kononye nk hire interion designer nk design blik tdur la,ruang tamula...haish...mampu ke den ni nk hire interior designer ni?huhuhu....
uma pn blm tntu den dpt cari lg,dh berangan jauh ni...tp takpela pasang angan-angan mane tau pasni kenyataan...huhuhu...untgnye klau org keje interior designer ni...klau nk design untuk uma sndri tak pyah ssh hire org lain...huhuhu...cume upah pekerje untuk ubah je...
klau la ade duit...bnde utama sekali nk suh interior designer tu ubah tmpt tdur akla...jd cm ni...


tak pn jd cm ni..


klau dpt ni mau tak berganjak dr tmpt tdur ak ni...duk je terperap kt blik tu taknak kuar...hahaha...

ok tmpt kdua klau ade rezeki nnti....

ofcrsele ruang tamu untuk tmpt dluangkan mase rehat bersama insan tersyg....


or cm ni ke?



wah semua bertema kn hjau....

nmpk tng je kn?
i like green untuk uma2 ni...huhuhu...

en abg....bley tak klau sy request begini?wah beuntgla klau request terus dpt...hahaha...dlm mimmpi je bley..hiuhiuhiu...


ok abes berangan utnk arini...smbung berangan untuk esk hari...
peacceee yo!^_^

Angan-angan aka Berangan...


Assalamualaikum...
tbe-tbe rase sedey melanda..so rase nk happy-happykn diri...
so tbe-tbe berangan jap td..kn best klau ade org bg bunge...
ape perasaan eik klau dpt bunge dr seseorg..lebey-lebey klau time kte graduate ade org bg kte bunge..dhla hari graduation tu kte nanti-nantikan plus dpt plak bunge dr org tersyg especially mak...klau ade buah hati nk bg,satu advances bg diela...

Q pnah tngk kwn Q dpt bunge dr seorg mamat ni,mamat ni baru je knal n satu malam kami ade majlis die berikan bunge kt kwn Q ni as tanda perkenalan nk bermula...die dpt rose kuning...mse die dpt tu...ofcrsele den jeles,sbb tak do org nk bg kt kto ni ha..but....lain org lain care...so...kwn sy ni kre sngt bertuahle...


org kate rose warna rose yg berbeza melambangkan sesuatu..contohnye..




ros merah melambangkan cinta abadi yang penuh romantis dan ghairah. Love is forever gitu. Tapi tahukah korang bunga ros merah juga melambangkan tanda terbukti keberanian dan sebagai tanda mengucapkan tahniah. Korang boleh gunakan bunga ros merah ni untuk membuatkan malam korang lebih hangat dan bernafsu~~~

ok petikan di ats diambil dr sumber mane tah....ok ayt hujng-hjung tu tak taula plak...hahaha...



ok seterusnya..



ros putih...putih pn dh tau menunjukkn kesucian...so lambang ros putih menunjukkan  kesucian, kehormatan, privacy dan jugak tak bersalah.Bunga yang biasanya boleh dilihat waktu hari perkahwinan ini juga melambangkan yang pemberi bunga berwarna putih ini juga seorang yang berniat tulus ikhlas dalam perhubungan.
so no wonder klau org kawin ramai pakai ros putih...tbe-tbe nk tema ala garden la cm ni..ok berangan jap...huhuhu...

ok next...






Ros pink membawa maksud romantik, kebahagiaan dan kagum terhadap seseorang. Kalau korang minat pada seseorang, korang boleh gunakan ros pink ni sebagai tanda yang korang ni merupakan secret admirer si dia. Kalau korang nak ucapkan terima kasih yang teramat sangat, ros pink ini juga pilihan yang tepat kerana melambangkan penghargaan dan terima kasih. 

ha yg ni klau agk-agk berkenan kt seseorg bleyla duk bg rose pink ni...but tak taula klau ade pmpn bg laki bunge..pnah ke org wt cm tu?hahaha...


ok...bnyk lg ni warna bunge ros..tp sebab malas nk taip ini je yg mampu nk dikongsikan...klau nk tahu lebey lanjut meh g sini Maksud & Erti Disebalik Warna Bunga Ros ~ Akal Emosi mcm-mcm lg warna bunge ros yg ade besrta dgn lambangnye...^_^

ha...dh tau nk bg bunge warna ros ape kt kekasih hati korg?or ros yg bersesuaian untuk diberi?
jgn tersalah plih..dr nk menunjukkn rase sayg terus tertukr kepada persahabatan..huhuhu....

but pling penting...sbnye bunge ros ni tak ley nk bg selalu sbb nnti dh terbiase dpt so org yg menerima dh tak heran...so sang arjuna anda perlu memberinye pada waktu yg bersesuaian cnthnye hari annivesary ke,or waktu-waktu anda nk melamar si dia ke...kn nmpk sweet gitu...melebey plak ak ni...harusla..sbb tak pnah pn ade rezeki dpt bnde-bnde gini...huhuhu....anyway kpd yg baru-baru nk bercinta...ade tips klau nk bg ape-ape kt sang kekasih...hehehe..^_^

klau tak pnah dpt,jgn bersedey hati coz,ade yg lebey baik mennti anda..
ok peacceee yo!^_^










Thursday, 21 March 2013

Terima Kasih....



Assalamualaikum....
kalau ikutkn Q nk tdo awl mlm ni but....hasrat terhenti disebabkn abah Q bsing coz tngk ank dara die yg sorg ni asik terbaring dr sblm maghrib lg...
ble dh bngun plus air pn dh kne kt tubuh ni....rase letey plus ngantuk pn hlgla jap...ni tak taula dpt lolapkn mate kul bape ni...
harap-harap tak lwat mcm smlm ..tak ksahla lwat sbb dh bse tdo lwat but jd Q rse ngantok sngt coz 3 jam sekali asik terjage...kul 3 pg dh terjage sbb akk Q bngun awl untuk g ke JB coz ade kursus ape tah...
pastu kul 6 pg plak Q terjage coz abah Q plak bngun awl tuk ke Jb juge...bkn tak bse bngun awl...but tdoku sdah terganggu sbnye...harap esk tak jd mcm ari ni...

firstly Q nk kngsi sesuatu...
nmpk tak picture kt bwh ni?
abaikan medical surgical tu...tah ble nk katam buku tu pn tak taula...dr zmn belajar n smpai skrg ssh sngt nk sentuh bku tu...huhuhu...
yg Q nk tjnuk tu penyu yg warma merah biru tu ha..dgn ade cm kapal lanun tu..hehehe...
ade org bg kt Q,cenderahati dr Teluk Chempedak as tanda persahabatan...
thanks alot pade org tu la ye...sush-sush aje..Q tak de nk balas ape pn...
nnti klau dh keje andai persahabatan ni kekal...kte balas blik ea?^_^




kte zoom lg dkat apekah yg telah diberi oleh En Z kte ni..^_^


ok...yg keduanye Q nk bg tau bahawasanaya Q telah dipilih sebgai pemenang segmen kak mia...^_^
ok ni bab pling happy sekali coz tak terpikir lngsung bley mnang mane-mane segmen...plus blog Q bse-bse aje...tak taula mcm mane pemilihan kak mia ni dibuat...


ini pule bukti yg Q dh mnang segmen itu...


mcm tak percaye kn?teruja ok....rase nk bersegmen lg...^_^thanks kak mia coz memilih sy...InsyaAllah klau ade lg segmen dr kak mia sy masuk yerk...^_^


ok...itu saje untuk hari ni..
.peacceeee yo!^_^

Wednesday, 20 March 2013

Segmen Jom Pilih Hadiah!


Assalamulaikum....

hari ini Q tpun kawan Q,die kate...wah meriah blog ko skrg...
Alhamdullilah...makin hari makin bertambah follower,and ramai kenalan baru dekat blog ni...plus ade tu tak sngka berjumpa dgn org satu daerah..^_^kecik je kn dunia ni?
memang tujuan Q untuk tambahkan kenalan...jalan-jalan dr satu blog ke blog dgn membaca entry masing-masing..terhibur dgn crte yg mereka kongsikan...
Q tak mengharapkan hadiah yg diberikan but mmg tujuan ttp same pertama kali untuk masuk segmen ni..
hari ni Q rase nak join segmen ini pule^_^


memandangkan syarat diberi boleh plih-plih hadiah even Q tak terpikir nak hadiah tp klau org nk beri apa slhnye yerk?hehehe...
andai kata tuan segmen memilih Q hadiah yg dipilh adelah:
1)Tshirt Muslimah
2)keychain..sbb suke kumpul keychain

ok kawan-kawan lain pn boley join segmen ni..jom pilih-pilih..hehehe...
ok selamat bersegmen ye semua.
peaacee yo!^_^

Tuesday, 19 March 2013

SARANG TEBUAN,JANGAN DIJOLOK


Assalamualaikum....
Q berusaha tahan mengantuk ini semata nak tulis entry untuk kali ini
kenapa laki org ni,kdg-kdg tak rase diri tu dh berbini?ke sbb saje nk test market ak ni hot lg even I'm 40 ade lg gadis yg bley nk pndg ak.
HELLLLOOOO!!!!!!!!!!!!!!kalau jd kt ak,You Talk TO My Hand!
mmg ade pepatah Man Life Begin at 40...u know coz wt sbb mase tu hang dh berharta so korg bley nk tackle org lain?abes time korg sush dlu,bini hang duk jage pakai mnum hang tu ade hang pkir?
kadang-kadang tak nak salahkan hok laki ja...but hok tino pn same ngeyamnye....kalau dh tau sarang tebuan tu buat apa hang pi jolok...hang la kne terima padahnye...sbb kacau laki org,bini org tu duk jerkah hang....laki klau dh jd gitu...mmpu larikan diri je....hang pulak kne tadah telinga duk dngr makian bini org....pastu nk stress bagai...lg-lg hang koje...yg perlu tumpuan penuh kt keje....ble majikan ko duk tegur skit..ko nye tahap emosional mcm org BMD...snggup nk tnggl-tnggl majikan ko keje terkontang-kanting sorg...nasib majikan ko ni ade anak-ank yg duk berdekatan,bley nk tegur....ape ko rase kalau ak wt perangai cm tu kt mak hang?nk mengamuk ke tdak?ke ak nk senyum je?

mmg ak akui,tak semua lelaki yg duk gatai kt gadis lain even dh kawin...ade yg setia,w/p duk saje ngusha ank dara org but tau die berstatus married...tp nsib jgak yg ko duk ngusha tu ank dara yg tak melayan...klau ank dara yg melayan semua dirembat....ha...time tu ko perlu was-was dgn kesetiaan diri sendiri...
ade jgak kes yg bini plak yg duk gatai kt laki lain...mmg ade tuk zaman skrg ni...
but itu semua kne pusing balik tujuan asal hang berkawin untuk ape?saje-saje?suke-suke?ape-ape pn semua terletak kt hati masing-masing...
even Q ni tak kawin lg...Q pn berharap Q setia dgn suami sendiri jaga sebuah perkahwinan,dan bina sebuah rumah tngga yg bahagia bersama suami yg tersayang dan anak-anak yg ak kasihi....
semoga ape yg Q tulis ni menjadi peringatan pda diri sendiri dan juga sesame kite terutama yg telah melayari alam bahtera rumah tngga...
salam kasih,salam syg untuk yg berkasih...

selamat malam...
peaceeee yo!

Friday, 15 March 2013

Mengkaji bukan Mengeji


Assalamualaikum...
mengkaji bukan mengeji...
merupakan title untuk Q...
sape duk bace ttg post kt fb skrg mengenai gmbr baby di bawah ini

bayi


ble post ni dipampang di wall fb dan deskripsi ayt tersngt menarik yg direka org-org yg tdak bertnggungjwb ni..lalu laju saje si pengomen yg mengeji staff yg terlibat...mengatakan nurse makan gaji bute je...dan seumpamanye...w/p sy blm berkhidmat menjadi jururawat dan bakal menjdi jururawat...sedgkn tempoh kami practcal di wad-wad di pust penempatan kanak-kanak..bertapa staff begitu menjaga kanak-kanak terutama baby...kadang-kadang org mudah mengeji berbndg mengkaji ape sbb berlaku sesuatu perkara..

siape kate nurse tdak menyayangi pesakit mereka?setiap kali masuk bekerja...melihat pesakit yg terlantar..kami doakan supaya memberi mereka kesihatan yg baik..supaya mereka dpt menjalani diaktiviti dirumah seperti sediakala...

jangan kte terpedaya dgn gambar dan petikan ayat tanpa usul periksa..
sekali terpapar..ayt mengeji yg tersngt indah bnyk melukakn ramai pihak...
kalau anda ditempat yg same...org menginjak karier anda..apekah perasaan anda sndri?oleh itu lebey baik mengkaji dr mengeji...fikir-fikirkan kerana...kte hdup harus bermuafakat..jgn hdup dgn kejian kerana kejian tdak membaikkn sesuatu perkara malah bermusuhan...
peaacee yo!

Monday, 11 March 2013

Segmen: Tambah follower dengan pantas!!* tanpa blogwalking*


Assalamualaikum...
sementara tnggu mak Q blik keje...
bersegmenla kejap..
ok...
yg segmen ni bnyk sngt kejenye..
lebey-lebey lg pde org yg bru-bru nk mencube..
agk kepayahannye disitu..huhuhu...but im trying...
tujuan untuk ramaikn kenalan..hehehe...



kalau nk join ikut terma dan syarat...
bley klik banner diatas ini...
mehla join pada sesape yg sudi..^_^
semua layak menyertai sekiranya mmg ade blog..huhuhu...
ok...
kurgkan manis dlam makann,maniskan dlm senyuman..
peaceee yo!




maggot


assalamualaikum...
hai rakan blogger sekalian..
tbe-tbe rase nak taip smthng about maggot ni...
ha korg pnah nmpk tak maggot ni...
selalu yg kte nmpk telur lalat je kn?

maggot ini merupakan telur lalat dan membiak menjadi ulat...
selalu kte nmpk kt tmpt-tmpt yg busuk je kn seperti sisa makanan yg duk kt tong smpah...
tp korg pnah nmpk tak kt anggota badan...
sebenrnye Q agk meremang skit klau tngk bnde ni klau dlm pic coz nmpk bulat-bulat  kepala maggot tu
kalau the real one tak dela geli mane...cume ble maggot ni dh ade...baunye kurg menyengkn...

Q pnah ade pengalaman...first time gakla selama 3 years practcal tak pnah jumpe but mse last sem iaitu sem ke 6 ni...ade seorg pt ni die ade kencing manis...so we need to dressing up his wound...firstly sblm cuci ktorg kne tau bsar mne lukenye...mase tngk tu mmg jelas klhtn maggot tu kt kaki die smpai terkeluar-keluar...bley imagine tak bertapa bnyknye?
pkcik tu sbnye sblm ni dh pnah treat pn and die msuk blik tak smpai sebuln but kakinye terus jd teruk dgn kehadiran maggot...
and we all cuci gune tupertine..selalu cuci gune normal saline but now we  ltak tupertine ni coz nk matikn maggot yg duk kt dlm kaki pakcik tu..pastu kami berusaha mengeluarkan maggot tersebut satu persatu..mmg bnyk..
membe Q ade rakam mse cuci tu tp mntak izin dgn pkck tu dlu..so pkck tu izinkn klau korg tngk msti tak lalu mkn sngt...tp Q dh bse so dh tak ksh..tp kdg-kdg ble teringt tu mulela rse meremangnye..

sbnye wound ni kne jge elok-elok..tak boley lpas pndg cm tu...klau korg ade mak ayh yg ade wound besr-besr ni terutama org yg ade penyakit kncg manis mmg sush skit wound healing..so korg need cuci luka setiap hari..pastu balut dgn gauze or pelapik yg telah dibekalkan oleh hosptal dan pastikn gauze tersebut kering..kalau basah kne ganti baru...
so...jagela keshtan..dptkn rawatan yg terbaik sebelum makin melarat..
menghindar lebey baik dr merawat..
pkir-pkirkan..dan selamat membaca..
peaceee yo!
taknk letak pic coz seram mei..huhuhu...

"Segmen Kenali Saya Purple Sweetyzhanieyz83"


Assalamualaikum....
ble dh tak de keje..boleyla join segmen-segmen ni..hehehe...
comey je blog die...sweet-swet gitu...



mohle join segmen ni...
hadiah menarik mennti anda..^_^
mengikut terma dan syarat...eceh..hahaha...
peaaccee yo!^_^

SEGMEN : MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG CINTA ITU INDAH


assalamualaikum...
selamat petg..wt blogwalking di ptg ari..ingtkn nk tdo coz kepenatan tp kepenatan tu hlg  coz follower bertamabah dr 2 orang naik kepada 10 orang..terus semangat nk join segmen-segmen ni..so ni kali ke 3 Q join segmen...tujuan ttp same nk tmbh kenalan..^_^




ok kepada yg kenalan baru tu boley join segmen ini...tarikh luput..
eh bukan tarikh akhir penyertaan penyertaan pada 31 Mac 2013.
mari-mari join...^_^
peacee yO!

Saturday, 9 March 2013

Di petang sabtu


Assalamualaikum....
di petang sabtu tersngtla bosan....
ape lg dok godek-godek my blog n fb le...hehehe...
sepnajg bercuti di uma ni mmg duk besrkn bdn jela..tp Q dh start nk mengecikkn balik dgn berjoging di waktu ptg...nk ikut?mehla...round-round kt taman q yg tak bape nk besau sngt ni...

u know wt...sepnjg dh duk uma...Q dh aktif blik dgn dunie blogger....hehehe....ni semua gare-gare kwn Q ni...si V aka kerempeng...tak taula mcm mne dgn blog die ni...die ade text Q kate...wa dh bosn nk update blog...haa....mmg Q pnah akui,Q dlu dh pnah ade 2 blog sblm ni...mase first-first tu mmg semngt but tbe-tbe dh tak smngt coz dh tak tau nk cte ape...but skrg Q dh rse dh ade komit dgn dunie blogger coz seronok sbnye klau kte gunekn blog ni yg sebetulnye...Q skrg dh start join segmen-segmen oleh rakan blogger yg lain...ni tak penah Q jangkekn coz Q sngtla tak tau nk gune blog ni bgai...nk upgrade blog ni jd yg cntik pn payah...but i'm learning..

ha....
i wan to show something...

Tadaaaaaaaaaaaaa.....Dora The Explora doddle made by msQ...
ha...ini yg ble dh tak de keje sngt smue bnde die nk cube...
tak mudh sbnye nk wt bnde-bnde gini...skit mate den tngk bnde kecik kt laptop...mmg alamat tmbh-tmbhla power Q ni..
ok yg bwh ni cubaan kali kedua...
Q enggak taula knpe yg cubaan kli kedua jd comey lgu gini....huhuhu...
but im done trying

thanks to all blogger yg ade tutorial ajar doodle ni...
ok untuk maklumat laptop Q ni pn dh hampir nk loading-loading coz dh mcm-mcm Q upload semate-mate nk buat doodle ni...but sy puas hati...^_^
*tak tau nk tag sape coz bnyk versi Q cube..hehhee....
ok..selamat mencube
peaacee yO!^_^


Friday, 8 March 2013

Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Maliana.com


Assalamualaikum....
ha...ini kali kedua Q join contest ni...
terperasan kt blog yg Q penah follow.n terus rase nk join..


Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Maliana.com
Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini bermula dari 7.00 pagi 9 Mac 2013 sehingga 11.59 malam 20 Mac 2013. Mia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen Follow & Blogwalking #2 Oleh Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri ini.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

Wednesday, 6 March 2013

SEGMEN:JOM RAMAIKAN KENALAN SAMBIL MENANG TOP UP



Assalamualaikum....


http://sigadisvanila.blogspot.com/2013/03/segmen-jom-ramaikan-kenalan-sambil.html
hai...
nampak tak banner dekat atas ni...
tadi Q blog walking dekat blog yang Q follow...and Q ternampak contest ni...
first time Q masuk contest ni..tujuan utama untuk ramaikan kenalan dekat blog ni...
ini pn cube nasib..so Q pn join la..if korang nak join jugak KLIK BANNER DI ATAS...

syarat-syarat yg perlu diikuti untuk join contest ini adelah:

Done following you...^_^



Done Like FANPAGE ^_^



itu saje syarat-syarat yg diperlukan....so cepat-cepat u alls...tarikh tamat penyertaan contest  segmen ni pada 17/3/2013..

PEeeacee YO!^_^







Tuesday, 5 March 2013

No ENTRY


Assalamualaikum....
hye bertemu kte di lembaran baru dgn entry yg tah hape-hape.
ok before that...dlm seminggu ni kecoh mengenai pencerobohan di Lahad datu Sabah...
Salam takziah bg keluarga pejuang negara..yg telah terkoban dlam memastikan keamanan negara...
Inila pejuang-pejuang negara yg perlu kite banggakan...
Semoga pencerobohan ini akan tamat dan diselesaikan dgn cara yg baik....
Al-Fatihah kte kirimkan kepada mereka semoga mereka ditempatkan dlm golongan org-org yg beriman...

ok bawah ni Q ltak lirik lagu Inila barisan kita beserta gambar pejuang yg telah terkorban...
mereka dlm ingatan...dan marila kte same-same mendoakan keamann negara...ramia yg berdoa make Allah akn perkenankan doa hamba-hambanye...


Inilah barisan kita
Yang ikhlas berjuang
Siap sedia berkorban                                                  
Untuk ibu pertiwi
Sebelum kita berjaya
Jangan harap kami pulang
Inilah sumpah pendekar kita
Menuju medan bakti
Andai kata kami gugur semua
Taburlah bunga di atas pusara
Kami mohon doa
Malaysia berjaya
Semboyan telah berbunyi
Menuju medan bakti



dh lame tak update.moh la kte menaip pnjg sedikit...after bicara ttg pejuang Q nk kongsi ttg cte Q plak..
after balik dr rumah kwn Q ari tu..esknye bermula la ari biase Q tlg mak niage kt kdai...bermula dgn isnin ofcrsela monday blue..rse letey tak bermaya...tgh-tgh keje dh pkr dlm pale otak nk qado tdo pas keje...blik je dr keje...tngkla peti surat...dan berharap mndpt surat tawaran dr KKM tuk lapor diri...namun ia menjd lebey seronok apabila  
YANG DIPERTUANG AGONG..
BR1M 2.0...
yes I got it...Alhamdullilah...rezeki time menunggu surt tawaran keje ni..n bley gak sbg modal sblm mendapat gaji tuk bayar sewa uma nnti...berbelanjela duit tu dgn bjak ye kwn-kwn...duit yg korg dpt tu semua duit cukai pendapatan mak ayh korg n pendapatn rakyat lain...so yg layak tu gunela dgn bjak..jgn nk beli topup aje...
so trikhnye 5.2.2013 and Q pn dh pegi amik td kt dewan serbaguna Jementah...nk dpt rezeki ni kne la lebey bersabar sbb perlu beratur pnjg..kt sini mcm-mcm la kerenah org ni...nk dpt rezeki pn nk marah-marah...ate rezeki tu lari nnti..tp yg peliknye...yg wt perangai tu org tue...ajela,mnela role model yg hang ptut tnjuk kt ank-ank mude ni..persoalan-persoalan...tak pela yg baik dijadikan tauladan yg tak baik jdkn sempadan..

dh seminggu ni mcm-mcm bnde pelik berlaku kt den..org yg penah dlu ak rapat dh berbulan lamenye tak contact tbe-tbe muncul..pastu tnye dh kwin ke ape..sbuk nk tau,bkn nk tnye shat ke keje ke smbung belajar tak lg...soalan utama mesti kwin...ak ni idokla kejam sngt tak jmput korg kwin wei..pastu org yg suka main tarik tali tbe2 duk msg nk berbaik-baik dgn ak...hello...!!!!!ko dh marah mcm-mcm kt ak...ko ingt ak nk kt ko lg...ade otak pikiak la wei..ak tak nk hdup dgtn org psyco la .baik gado baik gado..tp lebey dr gado dr baik...tak fhm ak dgn org cm ni..ha skrg ni ak lyn ko berbasi je...nk baik cm dulu-dulu mmg idokla..pastu td ade sorg hamba Allah ni..selama ak ade fb ni tak penah duk tegur ak even ktorg ni kwn satu sek...tp tbe-tbe td duk chat dgn ak...ak tak kshla nk duk chat...but ni tbe2 adengan usha mengusha plak..oh tdak is not drama ok...tp ak balas baik jela dgn die yg ak tak nk..klau sekadar kwn-kwn ni...sbb ak sndri tak tau jdoh ak ni dgn sape...andai kate ak g ke London pn tp tbe-tbe ko duk dpn mate ak...mmg itula jdohnye...huhuhu...skrg ni ak cm mls dh nk in relationship bgai...manis mulut bicara tp satu habuk pn takdo...baik ko dtg jumpe mak ayh ak...tu baru namenye ank laki..

okla...sudh lewt malam,w/p tak berape nk lewt but den kone gak tdo sobab esk den koje..
jumpe lg di lembaran baru...
Peace YO!!^_^





Monday, 25 February 2013

1 MALAYSIA


Assalamualaikum....
salam 1 Malaysia...salam Melaka Maju Negeriku Sayang,Negeri Bandar Teknologi Hijau...
silap pulak,I'm Johorian...Luaskan Kuasamu Johor...baru betul anak jati Johor...huhuhu...
but tak kisah pn,mane-mane tag line anda gune anda sepatutnya berbangga dengan tempat kelahiran anda..
sesungguhnya sy berbangga menjadi rakyat Johor...sbb...sy ade sultan..hehhe..

sebenarnya Q baru balik dr rumah membe baik di k.pilah...
sapo ponah poei sano?ekau ponah poei?bagus-bagus...mksudnye ekau ni mmg kaut berjalan untk meluaskan pengetahuan...konon..hahaha....
after 3 years dh selepas meningglkan kolej matrikulasi yg tercinta since 2009...inila buat kali kedua Q g ke sane...tak bnyk pn berubah pilah ni...still same..rase rndu bertandang kembali semasa ak dlu belajar disana..keluar outing kerana kebosanan di kolej..berjalan kepekan pilah...membeli buku di kedai buku di tepi jalan..but now rasenye dh tutup kdai tu tak silap Q dnt know why...pergi ke pasar malam pilah yg terletak dalam pekan yg kecil tersebut...rase seronok sbb itu merupakan pertama kali ak bertandang ke negeri org selepas spm..akhirnya ak keluar dr negeri ak sndiri dan merasai budaya org luar...lenggong bicara,bahasanye pn berbeza...

sekarang ak dtg untuk kali kedua,pd umur ak sudh mencecah umur 22...indah sngguh k.pilah..damai hati ini melihat keindahan kg...tambahan rumah kwnku betul-betul kg...teringat segala kenangan waktu ak berusia 18 tahun..namun kenangan hanya tinggl kenangan yg tak mampu dibeli atau diapadam kerana ia akan terus kekal..berjumpe dgn keluarga kwn ku..semestinye ak rase kekok pade permulaannye..mengambil waktu untuk memulakan bicara dgn topik-topik yg menarik...namun ade sesuatu yg boleh menyebbkn ak boley kurgkn kekok apabila ade sorg kanak-kanak dlam lingkungan 4 thun yg telah ak knali dr kwn ak bercerita ttg dirinya...smmngnye ak mmg minat melayan kanak-kanak yg berusia lingkungan tersebut kerana mereka baru ingin mengenali dan suke ingin bertanya...namenye adelah Afii...

sngt comel budak Afi ni..setiap hujung ayt die mesti ade ape?ini kakak ape?seronok melihat teletah die...
mule memancingnye dgn bermain kereta yg dipnggil lamboghini yg berwarna oren...mengajaknye bermain bersame...akhirnye die tertarik dgn permainn tersebut...ade satu ketika cube mengangkatnye,namun Afi sngt semangat..tak mampu ak untuk mendukungnye..hehehe...die sngt budak comel...huhuhu...sy akn rindukn awk Afi Irshad.....^_^...bnyk sngguh kenangan yg ak tnggl kt k.pilah...mcm ak akn kembali ke sane lg...InsyaAllah...ade mase diizinkan Tuhan ak akn kesane..

keesokan ak akn ke melaka bersama V dan A..tujuan untuk mengambil Sijil Lembaga Jururawat...
sijil tersebut dalah penting coz menunjukkn kami adalah jururwt yg berdaftar di bawah perlembagaan 1985...I'm Nurse to be...doakan sy menjadi jururwt yg baik ye...^^..
perjalanan kami bermula dgn mengambil bas ke tampin yg mengambil masa 2 jam..semasa menunggu bas tiba...ak merungut why pilah tak nak majukn sistem pengangkutan...coz sush untuk mendptkn bus di awl pg...namun dalam perjalann ke Tampin...ade sesuatu yg tdak dpt aku jangkau...pada mulanya keadaan sunyi dgn tiade penumpang namun sampai ke Johol salah satu daerah di N.sembilan...terdapat golongan generasi X yg memenuhi bus tersebut...pade mulenya sebelah ak ak tempatkn beg ak namun ak alihkan untuk memberi ruang kepada seorg yg boleh ak gelarkan nenek masuk ke dalam bus dan bersalam dgn penumpang yg lain..disitu...ak berasa..begitu kuat ukhuwah generasi X dan tbe ditempt ak die menghulurkn salam dan ak menyambutnya dan bersalam...lantas hati ak terdetik...tdak perlu perubahan ape-ape..coz..ukhuwah yg terjalin lebih manis drpd perubahan yg tdak menjanjikan kesan yg baik kepada golongan generasi Y...

smpai di tampin kami perlu turun untuk mengambil bus dr tampin ke melaka....
kami tnggu dgn penuh kesabaran w/p kami rase waktu yg agk suntuk krna perlu menunggu bus sejam lg untuk ke melaka...tibannya bus tersebut...bus dipenuhi dgn penumpang...smapi di perhentian bus Alor Gajah...penumpang mkin bertambah,namun kebanyakan dipenuhi dgn bangsa India...pada mulanya,rase tidak selesa coz terlalu padat..Kwn Q,V tertarik dgn seorg budk perempuan berbangsa India tp Chindian...coz kacukan china india...pakaiannye cantik...dan kulitnye bersih...keadaan bertambah sesak kerana ramai kaum India yg memenuhi bus tersebut...kami tertanya kenapa terlalu ramai...ade perayaan ape...coz mereka kebanyakan memakai sari...namun kami menegur kakak kepada kwn Q mnat ni...rupenya ade perayaan di Cheng...
ade suatu kejadian..apabila budk yg kami tanye mengalami mabuk...die berasa pening...kwn Q,V baik hati memberi ruang untuk bdak tersebut duduk disebelah kami...dan kebetulan ak ade minyak Yuyi dan menghulurkan kepadanya....kami berjaya merawatnye...inila dinamakan 1 MALAYSIA...
dan kami juge membantu...tidak kira pangkat,jenis atau kaum....Kami Sedia Membantu...^_^...

Q rase perjalann bersama kwn cukup indah...Tuhan mengetahui segalanye...

Peaaaccceeeee....YOO!

Friday, 15 February 2013

Bicara Hati


Assalamualaikum...
tibe-tibe rase nk ltak entry ni...best lagu ni..first time dgr lagu ni dr blog sorg hamba Allah ni...
rase lagu ni penuh makne...
lagu ni gak dimainkan dlam cite Bicara Hati yg dtygkn kt Astro...tp Q xtngk pn...rsenye pnah bce novel ni dlu,dh xingt ksahnye cm mane..
boley la bkak youtube klau nk dngr lagunye...


Lirik Lagu Bicara Hati – Lena

Pinjamkan hatimu
Agar dapat aku tunjukkan cintaku
Moga engkau tahu semua kasihku
Hanya untukmu
Setia rinduku nyata pada mu

Pinjamkan cintamu
Agar dapat aku selami hatimu
Moga aku tahu ikhlasnya
Kasihmu hanya untukku
Percaya rindumu nyata pada ku

Bicaralah hati tentang kita
Bicaralah hati untuk selamanya
Bicaralah hati dengan rela
Kau lengkapkan hidupku
Sempurnakan cintaku
Biar hati kita jadi satu


P/s:tak de pn nk tuju kt sesape pn..cume ade terdetik seseorg dlm ati mase tgh dngr lagu ni.

Salam Jumaat dr Q..peaceee^_^

Monday, 11 February 2013

kotak lama...bersama kenangan lame...



Assalamualaikum...
hari ni Q nk wt entry ttg kotak lama yg penuh dgn kenangan...
ari tu duk mengemas barang-barang Q terjumpa khazanah lama yg Q duk smpan dlu...
bnyk tau jumpe...contohnya yg dipamerkan kt bawah ni...and nk tau Q terjumpa biodata seseorg ni...biodata si cinta monyet dulu...huhuhu...ade lg tau...hahaha...nk tergelak plak rasenye...nakai sngguh Q ni...pastu terjumpa biodata akk angkt Q dlu..rasenye tak penah pn cntc die...siap ade gmbr lg..




kad harijadi yg kawan-kawan bg kat Qcntik lg kan?

yang ni jam dr zaman sek..dlu zamn sek ske tkar-tkar jam..

yang ini pula tag name..ade gak tag name zaman tadika...tp xcapture plak mse tu..
muke tu dh smkin tembam la ye...huhuhu...

yang ini gambar zaman sekolah tadika..
cube cari ak yg mane?dh jumpe?
ok hok yg duk hujung skli yg xpndg kamera tula Q..
tekun benar membuat keje..huhuhu...kononnyela...
itula khazanah yg terjumpa kt dlm kotak but bnyk lg sbnye gmbr dr zaman tadika smpaila sek menengah..
ini je mmpu nk msuk kt sini...rndu plak zaman-zaman ni...menghargai segala kenangan yg lepas..coz tiade yg lepas tiade sekarang...
ok sekian...peaaceee YOO!^_^

Sunday, 10 February 2013

Shahzin Enterprise...kek dan biskut raye


Assalamualaikum....
ok kte wt entry n cte-cte yg tak menyakitkan diri sendiri dgn org lainla...gado pn xgune buang air liur,buang tenaga +++ tambah dosa je tuk diri sendiri..

ok Q nk tnjukkn ni pada anda...

tadaaaa.......



inila hasil yg Q ckpkn ari tu...kek fondant roses.....harganye RM98
nmpk bunge ros yg bnyk kt ats tu..tu semua kje tgn denla...huhuhu....cntik x?
kalau cntik mehla wt order..
haa...ape?kt mane?mcm mane?
hok mane duk sgmt boleyla mari kedai shahzin entp di bangunan Arked Mara Segamat..
kalau melalui fon pn boley untuk membuat tempahan...
no hp Pn Aishah:012-7561719 manekale no tel:07-9318204

Q akn post dr pndgn sisi plak ye...







shahzin ent juge ade membuat cupcake dan biskut raye...pada sesape yg berkenan boleyla kunjung ke kedai kami...


ini pula jenis cupcake..ia boleh dihias mengikut citarasa anda
hok ni org wt tempahan untuk hantaran kawin n tunang..
baby blue cupcake

birthday cupcake



chocolate cake

kek ni paling banyak sambutan coz ade coklat cair duk melimpah kt ats kek ni...yummyy!!
harga pn berpatutan...kebanyakan org wt tuk kek hari jadi..

cheese cake
ini pula cheese cake...huh tersangatla sedap...ha...klau anda makan terasala cheesenye..coz bkn sbrg cheese mak den lotak wei..kdg beli kt kedai pn blm tntu trase...kalau anda makan terasa nk lg..siyes tak tipu...

tiramitsu cake
yg ini pula tiramitsu cake..duk dalam botol kace coz nk dibuat hantaran...
boley gak klau nk oder yg kek sebijiknye...



fondant roses..

ini pule contoh biskut raye

tart nenas

tart strawbery
ok nk khaba...yg kami ade jual 2 jenis bekas..satu hik yg putih..n satu lg hok tutup merah ni...
hargan setiap satu mengikut jenis kuih..
siape berminat boleyla order untuk raye thun ni...hehehe..bnyk lg jenis..hok ni je mmpu nk upload..





sekian...peaacee yoo!!^_^


Copyright All Rights Reserved chokollislover.blogspot.com/